Flexi vodítko ,,Dobrý sluha, ale zlý pán"!

Flexi vodítko ,,Dobrý sluha, ale zlý pán"!

Samonavíjecí vodítka jsou dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších pejskařských pomůcek, kterou využívají zejména majitelé menších psů, ale díky nabídce trhu už dneska seženete kvalitní výrobek, který udrží i dogu. Jaké jsou výhody a nevýhody samonavíjecích vodítek, lidově zvaných “flexiny” podle jejich nejznámějšího německého výrobce?

Mezi největší výhody samozřejmě patří jejich délka: v závislosti na hmotnosti psa můžete vybírat od tří metrů ve velikosti XS až do deseti metrů ve variantě Professional Giant, která udrží i sedmdesátikilovou dogu. Šňůra nebo pásek se prakticky naviíjí do těla vodítka a páníček není nucen oběma rukama namotávat dlouhé metry vodítka, jako například u stopovačky.

Vychytaný brzdný systém umožňuje psa na místě zastavit a zkrátit vodítko tahem ruky na požadovanou délku, pokud setřeba váš pejsek netváří zrovna přátelsky na protijdoucího kolegu. Zároveň můžete dopřát pejskovi relativní volnost například v městském parku, kde je vyhláškou zakazán volný pohyb psů, případně nemusí mít nasazený náhubek tamtéž.

Samonavijecí systém uvnitř vodítka udržuje vodicí šňůru permanentně napjatou, takže pejsek může pobíhat v rámci určené vzdálenosti bez toho, aby se do vodítka zamotával nebo ho tahal po zemi.

A v neposlední řadě je nespornou výhodou Flexi vodítek neuvěřitelná variabilita provedení – vybírat můžete nejen z varianty šňůra/pásek, ale také z nepřeberného množství barev a designů, včetně speciálních limitovaných edic, například od Swarowski.

Firma Flexi se vývojem samonavíjecích systemů zabývá už dlouhou řadu let, takže k dispozici jsou i různé tvary a brzdné systémy – každý si vybere, co mu do ruky padne nejlépe.

Mají vůbec “flexiny” nějakou nevýhodu?

Mají. Jejich největší výhoda – pružina, která umožňuje samonavíjení – se může zároveň stát nevýhodou, jako u mnoha jiných pomůcek záleží na úhlu pohledu. Fyzioterapeuti samonavíjecím vodítkum vyčítají, že právě díky působení pružiny je šňůra permanentně napnutá, což připnutím k obojku způsobuje trvalý tlak na psí krční páteř a ta je tímto namahaná víc, než když pejsek chodí na prověšeném pevném vodítku.

To je rozhodně relevantni argument proti flexinám, nicméně tento problém lze snadno vyřešit tím, že Flexi vodítko připneme pejskovi za dobře padnoucí postroj místo za obojek. Tah pružiny se rozloží do několika popruhů postroje a pejskova krční páteř si oddechne. Za obojek potom můžeme připnout pevné vodítko, které při chůzi zůstává prověšené.

Samonavíjecí mechanismus v kombinaci s obojkem nevidí rádi ani psí trenéři – je to překvapivě jeden z důvodů, proč pejsek tahá na vodítku. Jak je to možné? Způsobuje to právě permanentní tah šňůry na pružině – pejsci jsou velmi citliví na tlak obojku a pokud chodí na Flexi vodítku, jsou vlastně pořád na napnutém vodítku. Může to způsobovat potíže v tréninku chůze na prověšeném pevném vodítku čistě proto, že pejsek prověšené vodítko prostě nezná.

Naštěstí i tento problém lze jednoduše vyřešit s pomocí postroje: Flexi vodítko připneme za postroj, na kterém pejska můžeme vodit s mírným tahem, zatímco pevně vodítko zapínáme za obojek v situaci, kdy od pejska vyžadujeme chůzi na prověšené šňůře.

A nemusíte mít strach, že to nebude fungovat – s trochou tréninku váš pejsek dva způsoby vodění rozezná dokonale!